Het overnemen van een bedrijf

Er komt nogal wat kijken bij het overnemen van een bedrijf. Het komt de laatste tijd, mede door de vergrijzing, nogal eens voor dat een aantal ondernemers wil stoppen met werken en dus hun bedrijf willen verkopen. Met wat voor zaken moet met rekening houden bij het verkopen van een bedrijf? Er zijn verschillende manieren om een bedrijf over te nemen, welke we voor u op een rijtje zullen zetten.

Een bedrijf overnemen

Wanneer u een bedrijf wilt overnemen waar u zelf niet werkzaam bent dan noemt men dit een Management Buy-In, een MBI. Wanneer u het bedrijf heeft overgenomen bent u degene die het management voert van het bedrijf, vandaar de naam. U kunt op verschillende sites zien welke bedrijven er te koop staan. Het is verstandig om u tijdens het overnameproces bij te laten staan door partijen als:

  • KvK
  • Banken
  • Juristen
  • Fusie-adviseurs
  • Accountants

Bedrijf overnemen als werknemer of aandeelhouder

Wanneer u zelf bij het bedrijf werkt kan u dit bedrijf ook overnemen via een Management Buy-Out, een MBO. Hierbij is het belangrijk dat u en de verkoper een andere adviseur nemen aangezien de belangen hier tegenovergesteld zijn. Wanneer het MBO-proces enkele jaren duurt is het verstandig om vast te leggen dat de werkgever zijn aandeel in de onderneming aan u verkoopt. Dit voorkomt problemen in een later stadium.

Bedrijf overnemen van familie

Ook kunt u een bedrijf overnemen van een familielid. In dat gewon moet u tot een zakelijke overdrachtsprijs komen waarbij de belastingdienst in de gaten houdt of de prijs van de bedrijfsovername niet te laag is. U kunt u hierbij bij laten staan door een accountant of een belastinginspecteur.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 83

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op