Het overnemen van een bedrijf

Tegenwoordig komt het regelmatig voor dat er kleine of middelgrote bedrijven worden verkocht. Hierbij is belangrijk dat alles goed verloopt aangezien de verkoop van een klein of middelgroot bedrijf voor de verkoper vaak een ontzettend belangrijk contract omvat. Om te zorgen dat dit contract juridisch goed in elkaar steekt is het raadplegen van juridisch advies aan te raden.

Juridisch advies bij het overnemen van een bedrijf

Bij het verkopen van een bedrijf komt een contract kijken. In dit contract staan alle gegevens die te maken hebben met de overname van het bedrijf. Het is daarom erg belangrijk dat dit contract juridisch waterdicht is voordat er daadwerkelijk tot verkoop wordt overgegaan. Met behulp van een juridisch adviseur kunt u een waterdicht contract opstellen waardoor u later niet voor grote verrassingen komt te staan.

In het contract is het belangrijk dat zowel de belangen van de koper als van de verkoper worden opgenomen. U kunt de belangen opstellen samen met de verkoper en vervolgens het contract laten controleren door een juridisch adviseur zodat beide partijen wat meer zekerheid genieten. Bovendien kan een juridisch adviseur u wijzen op onvolledigheden in een contract.

Verschillende manieren om een bedrijf over te nemen

In principe zijn er vier manieren om een bedrijf over te nemen, te weten:

  • Management Buy-In (MBI)
  • Management Buy-Out (MBO)
  • Bedrijf overnemen van familie
  • Strategische overname

Bij een Management Buy-In neemt u een bedrijf over waar u zelf niet werkzaam bent. Omdat u na de koop van dit bedrijf het management voert heet dit een management buy-in. Bij een Management Buy-Out betreft het een onderneming waar u zelf werkzaam bent. Bij deze overname wordt u zelf de eigenaar en koopt u het management dus eigenlijk uit, vandaar de naam Management Buy-Out

Bij de overname van een bedrijf van familie neemt u een bedrijf over van een familielid. Het komt vaak voor dat een bedrijf wordt doorgegeven van bijvoorbeeld vader op zoon. In dit geval neem de zoon het bedrijf over van een familielid, zijn vader. De strategische overname tenslotte is de overname van een bedrijf wat u samenvoegt met uw eigen bedrijf om zo groter te worden.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 83

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op