De waarde van uw bedrijf bepalen

Het kan voorkomen dat u vanwege een aankoop of verkoop ineens de waarde van uw bedrijf moet weten. Er zijn verschillende manieren om uit te rekenen hoeveel uw bedrijf nu eigenlijk waard is, te weten:

  • Intrensieke waarde
  • Rentabiliteitsmethode
  • Discounted cashflowmethode

Wat is de intrensieke waarde

De intrensieke waarde is het verschil tussen de bezittingen en de schulden van een onderneming. Wanneer een bedrijf goede winstmogelijkheden heeft dan wordt de intrensieke waarde doorgaans verhoogd met goodwill. Goodwill is een vergoeding die een onderneming krijgt voor de winstcapaciteit. De methode van de intrensieke waarde is vrij duidelijk maar het is daarnaast ook een momentopname. Bovendien houdt deze methode geen rekening met zaken als:

  • Toekomstperspectief
  • Capaciteit van het personeel
  • Winstperspectief

Wat is de rentabiliteitswaarde

De rentabiliteitswaarde van een onderneming is de constante waarde van de gemiddelde toekomstige winst van een onderneming. Op deze manier wordt er ook gekeken naar het verleden van de onderneming en daarom maken veel bedrijven gebruik van deze methode wanneer ze de waarde van hun bedrijf willen berekenen. De rentabiliteitswaarde zegt overigens nog steeds weinig over de toekomst.

Wat is de discounted cashflow

Bij de methode van de discounted cashflow wordt de waarde van een onderneming bepaalt door het geld wat een onderneming kan verdienen om te zetten in een constante waarde. Hiermee lijkt het op de rentabiliteitsmethode maar het verschil zit hem in het feit dat bij de discounted cashflow methode men uitgaat van de cashflows in plaats van de winst. Daarnaast gaat de discounted cashflow methode niet uit van een gemiddelde winst maar van een meerjarige prognose. Hierbij wordt er dus ook rekening gehouden met de toekomst.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 83

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op