Wat is het arbeidsrecht

Het arbeidsrecht is een tak van het recht die zich bezighout met de verhoudingen tussen werkgever en werknemer in een organisatie. Een werknemer is hier iemand die zich door middel van een arbeidsovereenkomst heeft verbonden onder het gezag van de werkgever. Er kan bij het arbeidsrecht onderscheid gemaakt worden tussen het individueel arbeidsrecht in het collectief arbeidsrecht.

Wat is een arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst is een verbinding tussen de werkgever en de werknemer. Er moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden voordat er sprake is van een arbeidsovereenkomst, te weten:

  • Werknemer moet in dienst zijn van de werkgever
  • Werknemer ontvangt loon voor zijn verrichte werk
  • Werknemer voert het werk persoonlijk uit

Alle afspraken omtrent de werkzaamheden van een werknemer staan opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Ook de lengte van de arbeidsverhouding alsmede het tijdstip wanneer de werknemer in dienst is genomen staan hierin. Tenslotte staan er zaken in de arbeidsovereenkomst zoals het salaris dat de werknemer ontvangt, het aantal vakantiedagen en de lengte van de opzegtermijn.

Een advocaat in het arbeidsrecht

Wanneer u als werkgever of als werknemer problemen heeft binnen de organisatie dan komt u in aanraking met het arbeidsrecht over het algemeen. Hierbij kunt u de hulp inschakelen van een advocaat die zich heeft gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals de: Gouden handdruk Ontslag Conflicten op de werkvloer

Wat is een ontslagvergoeding

Wanneer u wordt ontslagen door uw werkgever dan heeft u doorgaans recht op een ontslagvergoeding. Een voorwaarde is wel dat u niet verantwoordelijk bent voor het ontslag. Deze ontslagvergoeding wordt gezien als een soort van compensatie voor de geleden schade van de werknemer naar aanleiding van het ontslag. Deze vergoeding wordt ook wel de gouden handdruk genoemd

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 83

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op